Hoe maken bouwbedrijven calculaties?

Gepubliceerd op: 7 augustus 2023

Als je een bouwproject wilt starten, dan wil je natuurlijk weten hoeveel het gaat kosten. Daarvoor heb je een calculatie nodig. Een calculatie is een schatting van de kosten en opbrengsten van een bouwproject. Maar hoe maken bouwbedrijven calculaties? En waar moet je op letten als je een calculatie ontvangt? In deze blogpost leg ik het je uit.

Stap 1

Een calculatie bestaat uit verschillende onderdelen. Ten eerste zijn er de directe kosten. Dit zijn de kosten die direct te maken hebben met het bouwproject, zoals materiaal, arbeid, materieel en onderaanneming. Deze kosten worden berekend op basis van de hoeveelheden, eenheden en prijzen die in het bestek of de offerte staan.

Stap 2

Ten tweede zijn er de indirecte kosten. Dit zijn de kosten die niet direct te maken hebben met het bouwproject, maar wel nodig zijn om het project uit te voeren, zoals algemene kosten, winst en risico. Deze kosten worden meestal berekend als een percentage van de directe kosten.

Stap 3

Ten derde zijn er de opbrengsten. Dit zijn de inkomsten die het bouwproject oplevert, zoals verkoop, huur of subsidie. Deze opbrengsten worden geschat op basis van de marktwaarde of de contractprijs van het bouwproject.

Tot slot

Om een goede calculatie te maken, moet een bouwbedrijf dus veel informatie verzamelen en analyseren. Het moet ook rekening houden met eventuele onzekerheden of risico’s die invloed kunnen hebben op de kosten of opbrengsten. Een calculatie is dus geen exacte wetenschap, maar een inschatting die gebaseerd is op ervaring en kennis.

Een goed voorbeeld van een bouwbedrijf dat veel ervaring en kennis heeft op het gebied van calculaties is de WAM Groep. De WAM Groep is een bouwbedrijf dat al sinds 1920 bestaat en zich richt op zowel particuliere als zakelijke klanten en overheidsinstanties. De WAM Groep biedt een breed aanbod aan diensten aan, zoals nieuwbouw, renovatie, betonwerk, gevelprojecten en schilderwerk.

De WAM Groep maakt gebruik van moderne software en technieken om calculaties te maken. Ze werken ook volgens een bewezen methode (de WAMxd Lean methode), waardoor ze efficiënter kunnen werken en verspillingen kunnen minimaliseren. De WAM Groep biedt ook heldere offertes aan, waarin alle kosten en opbrengsten duidelijk worden gespecificeerd.

Als je meer wilt weten over de WAM Groep en hun diensten, dan kun je hun website bezoeken: https://wamgroep.nl. Daar vind je ook meer informatie over hun projecten en referenties.

Ik hoop dat deze blogpost je meer inzicht heeft gegeven in hoe bouwbedrijven calculaties maken.

Meer lezen?